неділю, 8 травня 2022 р.

Острівець безпеки

 Дітям про уникнення небезпеки під час війни

На жаль, війна стала для нас реальністю, в якій ми сьогодні живемо. Характер небезпек щоразу змінюється, тому надзвичайно важливо говорити з дітьми про нові правила поведінки офлайн. Оскільки діти спілкуються і в онлайн-вимірі, ці правила можуть стати в пригоді .

1.    Попросіть батьків написати на окремому папірці номер телефону когось з батьків чи рідних, хто є на зв’язку, своє (дитини) прізвище та ім’я. Сховайте його у верхній одяг на випадок екстреної ситуації.

2.    Якщо маєте власний мобільний телефон, то перевіряйте, чи він заряджений, коли виходите з дому, та чи є достатня кількість грошей для дзвінків.

3.    Поставте номер когось з батьків на швидкий набір чи екстрений дзвінок у смартфоні.

4.    На вулицях міст, де відбуваються обстріли, зараз можуть бути уламки від ракет чи іншої зброї – не чіпайте їх. Також не заходьте в закинуті будівлі чи покинуті будинки, оскільки вони можуть бути заміновані.

5.    Не підіймайте на вулиці, у під'їзді, в магазині - будь-якому місці за межами дому будь-що з землі: цукерки, маленькі іграшки, різнокольорові предмети, мобільні телефони, адже в них може ховатись вибухівка.

6.    Не беріть з рук незнайомих людей будь-які предмети, бо це може бути загрозою для здоров’я та життя.

7.    Якщо на вулиці вас кличе незнайома людина, то повідомте про це батьків чи дорослих, з ким ви перебуваєте.

8.    Якщо ви загубились у певній місцевості чи у натовпі, то важливо стати на безпечну височину та кликати батьків чи дорослих, з ким ви були, на ім’я та прізвище. Звичайно, якщо є власний мобільний телефон, то важливо зателефонувати комусь з батьків, з ким ви були на місці. Якщо немає зв’язку з дорослими, то набрати 102 та пояснити, що трапилось.

9.    Якщо незнайома людина взяла вас за руку і намагається кудись відвести, то важливо привернути увагу до себе інших людей, наприклад, голосним криком, що ви не знаєте цю людину.

Пам’ятайте, що така невимушена бесіда з дитиною може врятувати їй життя, тож, частіше говоріть з дітьми про важливі теми – їм також страшно, як і нам, і важливо розуміти, а що робити, якщо виникнуть такі ситуації.

 















Немає коментарів:

Дописати коментар